Taket som inte skulle rivas

 Vi har ju en förkärlek till det som ligger gömt. Ni som känner oss sedan tidigare kanske kommer ihåg vår vägg i köket på Markveien i Oslo? Där rev vi ju ner allt gips och utanpåliggande krafs för att få fram den oerhört vackra träväggen som låg dold där. 
Lite samma sak hände nu. Vi hade inte alls tänk att vi skulle göra något med taket men när vi gjorde ett litet hål där den nya trappan skall ligga och såg trätaket visste vi att loppet var kört. Ingen återvändo och ångra inget. Det är lite av mitt motto.
Så det var bara att ta på sig ansiktsmasken & skyddsglasögonen, ta fram verktygen och börja riva. Jag besitter en sorts form av senilitet när det kommer till rivningsarbete. Jag kommer sällan eller aldrig ihåg hur monumentalt mycket skräp det blir av rivningsarbete. Det kanske är en bra grej, den där seniliteten, för annars hade jag aldrig påbörjat det jag nu nästan är klar med. 2 ½ kubikmeter med puts, vass och smuts har burits ner till vår parkeringsplats och fyllts i gigantiska säckar som sedan hämtas av ett fraktbolag (dragkrok på bilen hade varit extremt användbart…).
 
Puts och vass nere alltså och ett vackert trätak med gamla plankor har uppenbarat sig. MEN springorna mellan plankorna var ganska breda och ovanpå hade det samlat sig något århundrade av damm som mer än gärna regnade ner över den som befann sig nedanför. Diskussionen om att dreva all springor med lindrev kom igång och byggnadskunniga släktingar och vänner facetajmades (facetimades?). Kanske vi bara ska se vad som ligger under plankorna? Bara ta ned en och se? Mest för att vi är nyfikna. En plockades ner, sedan två och sedan blev det ju några till mest för att se om det såg likadant ut i hela rummet. BJÄLKAR! Gamla fina vackra underbara bjälkar. Lite mer att bära? Jo, min kropp har ju nästan återhämtat sig så varför inte?  
Så nu står vi här med ett rum som plötsligt blev 30 cm högre i tak och med blottade takbjälkar från 1887. I ena ändan av rummet skall det nya köket ligga och i andra ändan kommer den stora öppna spisen vara synlig genom en glasruta i murstocken. Det blir bra det här. 
 

Kommentera gärna: