Det här med byggdamm och är det egentligen så romantiskt med utedusch

Byggdamm. Man kan tycka att vi borde ha lärt oss vid det här laget. Detta är nämligen vår fjärde totalrenovering på nästan lika många år. Vi borde ha lärt oss hur man skall hindra det här dammet från att tränga in i varje vrå av vårt hem. Men det går seriöst inte. Alltså det går inte. Vi plastar in och vi tejpar men inget hjälper. Det är som om byggdamm är en levande varelse som är totalt ostoppbar. Ett väsen som flyter runt som det behagar utan tanke på fysiska hinder.  
Det är bara att ge upp och torka av diskbänken eller hyllorna med porslin för sjätte gången den veckan.  
Det händer mycket här nu. Den gamla trappan är borta och en ny provisorisk (långtidsprovisorisk är väl ett ord?) trappa på en plats som passar vår nya planlösning lite bättre. Hade vi behållit den gamla trappan hade vi fått klämma in köket under trappan och det är aldrig lyckat. Alltså aldrig…. När man lagar mat i ett kök under en trappa känns det alltid som om något hänger över en och hovrar. Kanske är det bara jag som känner så?
Vi visste att den nya (provisoriska) trappan skulle bli brant eftersom vi inte har riktigt lika stor plats till den som den gamla men vi är ändå överraskade över hur väl den fungerar och det är där ordet långtidsprovisorisk kommer in. Vi har tagit in kostnadsförslag från ett antal snickare och smeder och man kan väl lugnt säga att trappor kostar skjortan. Om skjortan var gjord av guld. Vi väntar alltså och ser. Dels för att se hur denna känns efter ett tag men vi måste ju även ta det fula ordet budget i vår mun och inse att vi inte kan få allt nu direkt. 
 
För någon vecka sedan var det dags för vårt stora badrum att genomgå en renovering det med. Allt grävdes ur. Jag menar allt. Jordgolv och bara tegelväggar var i stort sett det som fanns kvar. Därmed rök den enda duschen i huset och en utedusch inköptes för att kunna tillgodose våra hygieniska behov (som ju ökar markant i och med närvaron av ovannämnda byggdamm). 
För att ändå göra det drägligt kopplade vi helt sonika in en slang mellan kökskranen och duschen så att vi kunde få varmvatten där ute. Jag måste ändå säga att det var ganska skönt de första gångerna. Upp kl 6, ut på gården och ta en varm dusch. Helt ok. De första dagarna. Smekmånaden är över. Jag är inte nykär längre. Slangen skall kopplas till kranen varje morgon, vilket på grund av krantyp inte kunde lösas på annat sätt än att självaste McGyver hade varit stolt över mig, det är hyfsat kallt ute så tidigt, det känns konstigt att gå ut genom dörren naken även om ingen kan se mig, det bildas ett hav runt uteduschen som snart kommer att sänka hela huset och sist men inte minst blir man grusig om fötterna efteråt och det spelar ingen roll hur man än gör. Det är inte mysigt längre så jag kör in till jobbet och duschar där. Jag tror inte uteduschen har något emot det.
 

Tidigare badrumsgolv, på översta bilden ser du det nya golvet.

Den tidigare trappan som nu är borttagen.

Ny provisorisk trappa.

Helium har inte självmnt valt byggdammet, hon funderar nog mest varför vi flyttade från soffan. På denna lite korniga kvällsbilden ser vi genom det nya hålet i den öppna spisen. Vi har nämligen öppnat den så att man ska kunna se elden från både rummen. Väggen som ni ser rakt fram är den nya köksväggen. Idag har vi åtta stycken hantverkare här som far runt för att göra klart inför köksleverans på torsdag.

Kommentera gärna: