Att göra i våra omgivningar

Vi håller på att utforska våra fantastiska omgivningar och efterhand som vi upptäcker dem så berättar vi om dem här. Vi tycker verkligen att omgivningarna är fantastiska, det finns oerhört mycket att upptäcka här. Det är intressant med nya områden som man inte hört så mycket om, som oslipade pärlor som ligger och väntar. Vi hoppas att kunna inspirera er till att upptäcka Stevns och dess närområde när ni är på besök hos oss. Dessa platser ligger i direkt närhet till gården, det finns oändligt med utflyktsmål i områdena utanför också men det får ni fråga om när ni kommer tillbaka igen, ni måste ju spara något till nästa gång eller hur?

 

Stevns klint
Det vore väl nästan en skam att inte starta med Stevns klint som 2014 hamnade på UNESCOS världsarvslista. Det håller på att planeras ett stort besökscenter som ska börja byggas 2019 fram tills dess får man uppleva klinten under enklare former, ibland är ju det ändå det bästa? Det går förresten att låna cyklar hos oss och cykla ut dit, det tar bara ca 50 min, kanske med en picnic i cykelkorgen?

Stevns fortet
Under kalla kriget var Stevnsfortet NATOS försvarslinje mot öst. Idag har det atomsäkra underjordiska fortet öppnats upp för guidade turer. 

Camp Adventure
Danmarks största klätterpark  ligger runt hörnan (runt hörnan kan innebära mycket här på landet, i detta tillfället ca 10 min med bil, definitivt runt hörnan menar vi). Det tar ca 4h att ta sig runt de 10 olika trätoppsbanorna. Just nu håller de också på att bygga en 600m lång boardwalk och ett 45m högt arkitekttecknat tårn som man kan nå toppen av via en invendig ramp. Turen ger en fri utsikt över hela sydsjälland från ca 130m över havet. Det finns också en naturlekplats och en inomhusklätterhall. Väl värt ett besök.

Villa Gallina
När ni ändå är ute vid Camp Adventure så kan ni sticka inom Villa-Gallina och ta en lunch. Kanske det är någon i sällskapet som inte tycker om hög höjd. Villa Gallina ligger väl förankrat på marken och erbjuder en skön lunch vid en liten sjö. Runt hörnan finns en liten gårdsbutik som heter Isabella Smith, vi tyckte kanske att platsen eller gården var vackrare än själva butiken.

Vikingeborgen
I 2014 fann arkeloger en gömd vikingaborg som fyra arkeologer nu håller på att plocka fram. De har gjort ett besökscenter som är riktigt snyggt där man kan följa deras arbete. Hemsidan är för övrigt också snygg och man blir sugen på att resa dit och se, bra jobbat arkeologerna!

Slott
Det finns några trevliga slott runt vår gård som man kan besöka.
Vallø slott: Ett slott från mitten av 1500-talet där man kan besöka slottsparken. Det finns också en slottskrog som ska vara fin fin. 
Gjorslev gods: Danmarks största medeltidsslott. Det finns möjlighet att besöka parken gratis och det arrangeras rundvisning för grupper.

 

Gisselfeld kloster
Gisselfeldt får en egen plats eftersom det utmärker sig lite extra. Ett av Danmarks äldsta och mest bevarade renässanslott som är fantastiskt vackert. Här finns aktiviteter hela året och man kan både få rundvisning och besöka parken. Parken blev för övrigt utnämnd till "Årets haveopplevelse" 2017 så hit måste ni resa. Ett av de vackraste orangeri som man kan tänka sig kan också besökas, det finns en underbar butik där inne också. Bara res hit!


Vallø golfklubb
Gillar ni golf? Då ska ni ta turen till Vallø golfklubb som ligger 10 min från oss. Kanske ni rentav ska avsluta med en middag på Vallø slottskrog efteråt? Drinken tar ni hos oss;)

Turridning på islandshästar
Ta en dag på hästryggen, det är helt fantastiskt och islandhästar är perfekta för dig som inte suttit på en hästrygg så mycket. För dig som är van ryttare finns det möjlighet att få rusa fram i full fart också. Vi kan varmt rekomendera detta. Kanske det tom finns två höstar på gården en vacker dag vem vet?

Tycker ni om havet?
Då ska ni kika in här där ni finner tips på vad man finner längs vår vackra kustremsa. Kanske du tycker om att paddla kajak eller bara vill köra längs den och uppleva de små byarna som finns här. Efter en lång upplevelsesrik dag kan det vara skönt att komma hem till en uppvärmd badtunna eller kanske en drink i trädgården eller framför brasan hos oss. 

Møns klint
Detta är inte i omedelbar närhet men en perfekt dagstur. Res hit, det är makalöst vackert, spektakulärt också finns det en massa mysiga ställen att besöka på vägen som Præstø och Stege. Se till att köra den "vackra" vägen dit som är utmärkt med en blomma. 

Sydkystdanmark.dk
Här kan ni läsa vidare om omgivningarna och fler upplevelser som vi inte hunnit utforska ännu. Här står också vad som händer just nu så det kan vara fint att följa med på. Tipsa oss gärna om det är något som var extra bra!

Knuthenborg safaridjurpark
Vi har själva inte besökt djurparken och vet inte helt hur den är men vi vet att många av er som har barn uppskattar den. Det sägs att den är trevlig och så långt vi vet tar de hand om sina djur på ett bra sätt och deltar i avelssamarbeten för att få utrotningshotade djur att överleva. Vi lovar att undersöka detta närmare. De har också ett upplevelseland mitt i parken som är gratis så länge man betalt inträde. Den ligger ca en timme och en kvarts väg ifrån gården så en lätt dagsutflykt från oss!

BonBon-land
Lars tycker det är jobbigt att denna ligger på listan men jag insisterar på att det finns en och annan familj som tycker detta är kul. Vi har inte heller varit här men alla tusentals familjer får tala och de verkar uppskatta denna förnöjelsespark så det är ett familjetips;)

Middelaldercentret
Besök Nykøbing Falster som ligger ca en timme från gården. Här kan man förflytta sig tillbaka till medelåldern genom att besöka middelalder centret. Är man inte intresserad av medeltiden så kan man strosa runt i staden.